Facnor rullesystemer.

Et rullesystem er ikke bare et rullesystem. En turseiler har som regel andre krav til et rullesystem enn en regattaseiler, det er derfor flere ting som skiller systemene fra hverandre.

For å forstå forskjellene på rullesystemene, vil vi se nærmere på detaljene som gjør systemene forskjellig.

Rullemetode:

Tau: Den mest kjente rullemetoden er et tau som spoles opp på en trommel. Dette er en enkel og rimelig metode. Tau kan føres gjennom forskjellige blokker og låses i en avlaster eller et cleat. Ulempen med tau er at når det er mye tau på trommelen kan tauet låse seg i seg selv og systemet vil være fastlåst.

Facnor LS, LX or RX rulles med tau på en trommel. Dette er det mest vanlige for rullesystemer.

Webbing (bånd): Facnor Flat deck rulles inn med en webbing på trommelen. På denne måten vil man aldri ha problem med kluss på trommelen fordi webbingen legger seg flatt. Med en trommel med webbing vil diameteren ytre diameter øke etter hvert som seilet rulles ut. Det gjør seilet veldig lett å rulle inn, fra det er helt ute. Webbingen leveres med overgang til tau som gjør man kun håndterer et tau fra cockpit. Tauet kan selvfølgelig sette fast i cleat eller avlaster.

Facnor Flat deck leveres med webbing. Dette gir økt forlikslengde og god kraftoverføring.

Endeløs line: Noen rullesystemer leveres med endeløs rulleline. Dette gir godt moment på trommelen. Dette er ikke egnet for rullereving, da dette tauet fort kan skli på trommelen. Fordelene med endeløs line er at trommelen blir lavtbyggende og man dermed kan maksimere forlikslengden i seilet.

Facnor RC rullesystem med endeløs line.

Profiler:

Runde cruising profiler: Flere av modellene til Facnor leveres med runde cruising profiler. Dette er torsjonstive profiler som tåler godt at seilet rullereves.

Ovale racing profiler: Ovale profiler er mer aerodynamiske og vil gi bedre seilegenskaper. Dette er en fordel for både tur og regattaseilere. Gitt at du har kraftige nok profiler, vil også disse tåle og rullereves.

Stagkroker: Noen rullesystemer leveres også uten forstagsprofiler. Seilet rulles opp rundt forstagswire. Dette er mest vanlig for mindre regattabåter, men lages også for større båter. Seilet festes som regel til forstag med stagkroker, det er en fordel hvis man skal ta ned seilet, uten å være redd for at seilet skal blåse over bord.

Roterende seilfeste (hals/tack).

De fleste Facnor systemene leveres med et seilfeste som roterer, enten helt eller delvis. Fordelen med at feste for seilet roterer er at ved første runde med innrulling vil nederste del av seilet stå urørt. Forsterkningen i bunn er ofte den tyngste delen å rulle inn og det er en fordel at den rulles inn en runde etter resten av seilet. Det vil også gi bedre fasong i seilet når det er delvis rullet inn.

Seilfeste roterer uavhengig av trommelen på rullesystemet.


Innvendig strekkfisk:

Det kan være flere grunner til å ønske innvendig strekkfisk, men først og fremst er dette en måte å justere loggingen i masten. Har du ønske om å optimere seilegenskapene for båten bør du ha strekkfisk for å kunne forske med forskjellige forstagslengder.

Med long nose cone får man plass til innvendig strekkfisk i rullesystemet.


Linkplates hever rullesystemet:

Facnor rullesystemer kan leveres med linkplates. Dette hever trommelen på rullesystemet etter ønsket lengde. På denne måten kommer trommelen klar fra anker i baugen. Med lange linkplates kan man også få økt sikt under forseilet.

Linkplates er nødvendig for å kunne justere en strekkfisk, uten å måtte ta av forstaget.

Demonterbar trommel:

Noen modeller fra Facnor har en trommel det er mulig å demontere. Man demonterer da deler av trommelen for å kunne feste bunn av seilet i dekk istedenfor på rullesystemet. Dette er et alternativ for regattaseilere som ønsker maksimalt forlik uten å måtte ha eget forstag for regattaseiling.

Elektrisk eller hydraulisk:

Facnor rullesystemer kan oppgraderes til elektrisk trommel. For Facnor LS / LX og RX er det som regel ikke nødvendig med tilpasning av rullesystemet. Feste for seilet er på samme høyde, og det er ikke nødvendig med tilpasning av seilet.

Strøm til systemet kan man som regel hente fra ankervinsjen.

Elektrisk rullesystem kan leveres nytt, eller man kan oppgradere eksisterende system til elektrisk.

Lukket kulelager:

Kulelagrene til Facnor er lukket. Det er derfor ikke nødvendig eller mulig å smøre opp disse. Vedlikehold av systemet er derfor kun å spyle med ferskvann. Kulene er syrefaste som gjør at de tåler høy last.

Priser på Facnor rullesystemer finnes i vår nettbutikk. https://southerncross.no/product-category/storefront/facnor/

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping
0