Valg av tau for turseilere.

Når tau skal byttes ut er det viktig å velge de rette tauene. Noen formål krever god strekkfasthet, men andre er slitestyrke viktigere. Pris er også av betydning, og det er unødvendig å kjøpe dyrere tau enn man trenger.

Genoa og storseilfall

Genoa og storseilfall bør være av god kvalitet, helst dyneema SK78 eller bedre. Et elastisk fall vil strekke seg hvis vinden øker, det vil gi økt bus i seilet og dermed mer uønskede krefter. En turseiler ønsker et stabilt tau som strekker seg lite når vinden øker, for å unngå krengning og få mer komfort om bord. For en regattaseileren er fartsgevinsten av det det viktigste, men også en noe mange turseilere setter pris på.

Spinnakerfall / code.

For turseileren er det ikke viktig at spinnakerfallet er strekkfast. Det er viktigere at tauet er slitesterkt, og et godt flettet polyestertau vil derfor være et godt alternativ.

For code eller spinnaker på rull bør tauet være strekkfast, da dette har påvirkning på hvor bra rullesystemet fungerer. For slike formål bør det brukes Dyneema SK78 eller bedre.

Spinnakerfall er ofte et fall som brukes ved klatring i riggen, dette bør derfor være et tau til å stole på.

Dirk / storseilbomløft

Dirk har nesten ingen krav til kvalitet, men kan ha mange nyttige funksjoner. Noen bruker dirk i en mann over bord situasjon, det være der som et reserve storseilfall eller å være et tau som brukes for å klatre helt i toppen av masten.

Et slitesterkt polyestertau er godt egnet som dirk.

Spinnakerbom-løft

Polyester.

Genoa og storseilskjøter, spinnakerskjøte.

Polyester er godt egnet for skjøter. Polyestertau er passe fleksible, som gjør at ved en vindøkning vil tauet gjøre at seilet slippes litt ut. Dette gir mer komfortabel turseiling.

Når det gjelder dimensjonering av skjøter anbefaler vi tynne dimensjoner for at det skal bli mindre friksjon mellom tau og blokker, det er en vanlig oppfatning at tykke tau er godt å holde i, men dette gjør arbeide med tauene tyngre.

Ca lengder for tau:

Storseilfall: Mastelengde x 2,5

Genoafall: Forstagshøyde x2,5

Spinnakerfall: Mastelengde x 2,5

Genoaskjøte: båtlengde x 1,5

Spinnakerskjøte: Båtlengde x 2

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping
0