Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål om mast

Her finner du spørsmål og forhåpentligvis svar som ofte er stilt i forbindelse med rigg på seilbåter. Har du andre spørsmål som du syns burde vært her ta kontakt her.

Jeg har en bulk i masten, er det kritisk?

For å avgjøre om bulk i mast eller bomprofil er kritisk eller kun en skjønnhetsfeil trenger vi beskrivelse av bulken.
Det er viktig å vite hvor i masten bulken befinner seg og utstrekningen. Gi derfor en beskrivelse av hvor den befinner deg, hvor dyp den er og hvor utstrakt den er. Suppler gjerne med bilder, eller ta en riggsjekk.

Masten min er bøyd, må den skiftes?

Er masten bøyd og ikke kan trimmes rett er det en alvorlig skade. Masten skal ikke forsøkes å rettes opp med makt, da dette svekker masteprofilet. Ta gjerne en riggsjekk for en nærmere vurdering hvis du er i tvil.

Er det mulig å skifte masteprofil med deler fra den gamle masten?

Ja, det er i mange tilfeller mulig å skifte masteprofil med deler fra den gamle masten. Dette avhenger av masteprodusent og alder. Det bør allikevel gjøres en vurdering om dette er verdt å gjøre, da dette påvirker garantien på den nye masten. Dersom stående rigg er 10-15 år eller eldre, bør denne uansett skiftes.

Jeg har røket kordel i wire, må den byttes?

Ja så absolutt. Dersom du har røket kordel i wire skulle du sannsynligvis skiftet denne for lenge siden. Bytt også wire på motsatt side, denne er sannsynligvis like slitt.

Jeg har rust på wirene mine, er det farlig?

Rust på wire er som regel kun overflaterust. Forsøk gjerne å polere det bort. Dersom wire ryker fordi den ruster, vil det være store megder synlig rust, og det vil helt tydelig ikke være syrefast wire. Dersom du er bekymret for om den stående riggen er i god stand bør riggen slakkes helt og vurderes nærmere. Ta gjerne en riggsjekk hos en proffesjonell rigger.

Der er sprekk i masten, kan det repareres?

Når det er sprekker i et masteprofil er det viktig at sprekken stoppes så fort som mulig slik at den ikke utvikler seg videre. Dette gjøres ved å bore et hull i masten der sprekken slutter. Dersom sprekken er i bunn av masten kan den ofte repareres, siden dette området stort sett er utsatt for kompresjon. Ved alle sprekker i mast er det viktig å konsultere med en profesjonell rigger. En sprekk i masten kan også være et tegn på at masteprofilet begynner å bli slitent og at det derfor må skiftes.


Problemer med å rulle ut og inn storseil

Problemer med rullestorseil kan ha flere årsaker. Det er viktig å ha riktig vinkel på storseilsbommen slik at strammingen i under og akterliket er ca den samme. Da vil seilet rulle inn jevnt.
Dersom seilet er utblåst / gammelt kan dette gjøre at seilet klumper seg opp på midten og gjør inn og utrullingen vanskeligere. Ved bytte av seil bør du vurdere om det er plass til spiler eller ikke. Spiler gjør det vanskeligere å rulle ut og inn seil, dersom du har en Z-spars mast bør det aldri monteres spiler.
Alle rullemaster trenger jevnlig service, kontakt oss for å avtale tid for din neste service

Der er riper i masten, hvordan fjerne jeg disse?

Riper i eloksert aluminium kan ikke fjernes eller poleres bort. Riper i mast er å anse som en skjønnhetsfeil og er ikke kritisk før ripene er så grove at det vil begynne å oksidere (korrosjon). Dersom du har riper i masten vil ulike poleringer og voksprodukter kunne beskytte aluminiumen.

Send inn spørsmål

Har du et spørsmål du vil ha svar på, send det inn via vårt kontaktskjema.