Logo Southern Cross Spars

Fall og skjøter

Vi leverer fall og skjøter tilpasset din båt og ditt behov.

For å oppnå best mulig seilglede, er det viktig å velge riktige fall eller skjøte, avhengig av hva de skal brukes til. Et fall med god strekkfasthet gir deg bedre seilegenskaper og utbytte av seilene dine. Noen tau er mindre avhengige av strekkfasthet, men bør være gode å holde i. Derfor kan det ikke alltid være det dyreste alternativet som er det beste valget.

De fleste tauene vi har på lager kan spleises og leveres med sjakkel.

For å kunne tilby deg det beste utvalget og de beste prisene, har vi ingen fast tauleverandør.

Fall og skjøter

Materialer brukt i tau

Polyester

Polyester har god styrke mot slitasje fra UV stråler, vann og varme. Polyester er godt egnet til ytterflettingen på tau, men brukes også som kjernemateriale.

Tau som kun består av polyester er lite strekkfast, men allikevel godt egnet til mange formål som halinger, skjøter, bomløft eller spinnakerfall.

polyester yarn

Dyneema

Dyneema er en UHMwPE (Ultra High Molecular weight Polyethylene) fiber. Dyneema er kjent som verdens sterkeste fiber, og er godt egnet som kjernemateriale i tau.

Tau med dyneema er strekkfaste og er godt egnet til storseil og genoafall, akterstag, uthal.

 

DYNEEMA

Dyneema SK38

SK 38 er den rimeligste og minst strekkfaste formen for dyneema. SK38 er allikevel sterkere enn polyester og egner seg godt der man kan akseptere enn viss strekk.

Dyneema SK75 / SK78

SK 78 er veldig strekkfast og er godt egnet for kresne regattaseilere og passer til gode seil. Dette er i dag den vanligste typen dyneema som er brukt på seilbåter.

Dyneema SK99

SK99 er ca. 20% sterkere enn SK78, men har mye av den samme strekk – karakteristikken. Tauet brukes av regattaseilere med svært høye krav til tauegenskaper.

Dyneema DM20

DM 20 har tilnærmet ingen creep, som enkelt forklart betyr at det ikke strekker seg over tid.

Cordura

Corura er merkevare for et en type nylonfiber. Cordura er et populært materiale for bruk i tau, på grunn av sin styrke og holdbarhet. Det er motstandsdyktig mot slitasje og tåler høye belastninger. Det brukes ofte i maritim og utendørs bruk, som fiskeliner og tauverk på båter.

Vectran

Vectran er en veldig strekkfast fiber, som er godt egnet til der det er høye krav til strekkfasthet. Vectran har generelt lavere bruddstyrke og holdarhet enn dyneema.

PBO / Zylon

Eller poly (p-phenylene-2, 6-benzobisoxazole). Har høy strekkfasthet og styrke bedre enn Vectran.PBO tåler ikke sollys og er avhengig av beskyttelse.

Spectra

Spectra er en høymodulus fiber i likhet med dyneema, men er produsert etter en annen metode. Spectra blir brukt svært lite av tauprodusenter i dag, da det heller brukes dyneema.

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping
0