Det er mye forskjellig tau å velge mellom. Med store variasjoner i kvalitet og pris kan det være greit med en oppklaring. Hva er egentlig Dyneema og hvilke variasjoner er det mellom de forskjellige dyneema tauene.
Dyneema er en DSM merkevare. Fiberen er i kategorien UHMWPE, eller Ultra High Molecular Weight Polyethylene og kommer i forskjellige variasjoner.
Verdens sterkeste fiber.
Dyneema reklamerer med å være 15 ganger sterkere enn stål, men det kommer jo litt an på hvordan man måler.
Dersom man heiser en dyneemafiber oppover, vil man kunne heise den opp 349 kilometer før den ryker av sin egen vekt. Gjør man det samme med stål vil man kun komme 25 kilometer opp før den ryker. På grunn av sine lave egenvekt kan Dyneema derfor kalle seg verdens sterkeste fiber.
Dyneema er så lett at den flyter, og den absorberer ikke vann.
Sammenlikner man bruddstyrke i forskjellige tau er det kun PBO som har høyere bruddstyrke enn Dyneema. Men når man sammenlikner styrken over tid vil PBO svekkes mye, mens Dyneema er fiberen som bevarer styrken sin best over tid.
Dersom man ønsker å bruke lavfriksjonsringer er Dyneema det beste alternativet, siden det er en glatt fiber som er veldig slitesterk.
Mange er redde for at solen skal tære på dyneema. Som fiber tåler Dyneema sol svært godt, i tillegg er den som regel behandlet for å tåle sol bedre. Sol er allikevel noe man skal være obs på da det vil tære på alt tau over tid.
Kvaliteter.
De forskjellige variantene er SK38, SK75, SK78, SK90, SK99 og DM20.
SK 38 er relativt ny på markedet, og er et veldig rimelig alternativ. SK38 har tilnærmet samme bruddstyrke som polyester, men er noe mer strekkfast. Det er få tauprodusenter som opplyser om at de bruker SK38 i sine rimelige dyneematau.
SK75 var lenge den sterkeste Dyneemafiberen, men har i stor grad blitt erstattet av SK78 som har mye bedre strekkegenskaper. SK78 er derfor den mest brukte kvaliteten på Dyneematau i høy kvalitet.
SK90 var en sterkere versjon av SK75, men har samme strekkegenskaper. SK 99 er en fiber med høyere styrke enn SK78, men har samme mye av de samme strekkegenskapene.
DM20 har litt lavere bruddstyrke enn SK78, men er helt uten creep (varig strekk under høy belastning). DM20 kan brukes i statiske formål, som for eksempel stående rigg.