Klargjør riggen din for vinteren.

Slakke riggen, eller?

Mange lurer på om riggen bør slakkes for vinteren. Når båten settes på land fordeles kreftene i skroget annerledes enn hvis båten ligger på vannet, dette er et argument for å slakke riggen når båten skal på land. Dette er også i tråd med mange båtprodusenters anbefaling om å slakke riggen på vinteren.

For riggens del er det ikke nødvendig å slakke av for vinteren. Blir riggen stående for slakt vil dette gi mulighet for bevegelse og større slitasje enn om den står stramt.

Med båtbyggerens anbefaling om å slakke og riggerens anbefaling om å la den stå, bør du vurdere hvor stramt riggen står i utgangspunktet. Slakk litt dersom den er veldig stram, la den stå om den er mindre stram.

Hvis du skal slakke riggen kan det være lurt å måle opp strekkfiskene slik at du kan skru deg tilbake til våren.

Rodkick.

Med gassdemper i kicken er det lurt å ta inn kicken for vinteren. Kicken bør oppbevares frostfritt. Den delen som er festet i bommen må stå oppover, kicken skal altså lagres vertikalt.

Selden og Sparcraft rodkick med gasstempel. Begge står riktig vei for vinterlagring.

Tauverk.

Det er bra å vaske tau for å få ut salt og skit.  Tauverk er en teknisk konstruksjon som påvirkes av kjemikalier og varme. Å vaske tauverk går fint, men helst ikke i maskin og ikke over 40 grader. Av vaskemiddel kan man bruke mildt vaskemiddel som for eksempel Milo.

En vask av tauene får de til å se nye ut.

Rullemast.

Mange opplever ulyd i masten når de tar storseilet ut av masten. For å unngå ulyd kan man heise svivelen halvveis opp i masten. Husk snor så du får den ned igjen.

Et enda bedre alternativ er å heise opp et lite vinterseil som kan rulles inn.

Siden profilene seilet rulles rund ofte sitter løst, er det lurt å sette inn et lite vinterseil.

Frostsprengning.

Hvis det samler seg vann i bunn av masten din som ikke dreneres ut, kan dette forårsake frostsprengning. I noen tilfeller sprekker hele masteprofilet opp og omfattende reparasjoner blir nødvendig. Sjekk derfor om vann dreneres ut av masten, bor gjerne dreneringshull slik av vannet kommer ut.

Hvis masten er riggen ned for vinteren bør du passe på at det ikke kommer vann i profilet til seilet. Samler det seg vann i seilsporet for storseil eller genoa kan dette utvide seg slik at seilet faller ut.

Frostspreng er ikke dekket av forsikring siden dette er forårsaket av klima.

Denne masten er frostsprengt. Dette kunne enkelt vært unngått med et dreneringshull i nedre del. Bor gjerne opp 6-8mm.

Lagring av masten.

Aluminiumsmaster som er eloksert eller malt bør ikke pakkes inn i for eksempel plast. De bør ligge luftig, gjerne under tak.

Lagrer du masten i stativ sammen med andre bør du ta av den stående riggen for å hindre skader av andre master som flyttes på, eller fare for å ripe opp elokseringen i masten.

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping
0