Logo Southern Cross Spars

Kutterstag på rull

De fleste kutterstag vi leverer i dag, er med rullesystem som også kan brukes for code seil eller gennaker.

Vi mener et kutterstag på rull er tryggere, enklere og bedre enn et stag med wire og stagkroker, og dersom du allikevel har eller trenger en rulle for code eller gennaker er det en billigere løsning.

EMFP 1 1 128117605 e1680600172927

Noen av fordelene:

Seilet kan oppbevares, heises og tas ned mens det er rullet inn. Seilet er rullet rundt et torsjonsstivt tau, som også fungerer som forstag. Seilet pakkes sammen med forstag og rullesystem, eller rullesytstemet kan enkelt kobles fra seilet.

 

Kutterseilet kan heises innrullet og stå klart dersom været gjør at det blir nødvendig å bruke det, rullesystemet kan håndteres fra cockpit og man trenger ikke bevege seg på dekk for å rulle ut seilet. 

Låsefunksjon.

For å hindre ufrivillig utrulling av seilet anbefaler vi enten at rullesystemet leveres med låsemekanisme (click for Facnor systemer) eller med tradisjonell trommel med en line. (FXT for Facnor systemer).

 

Det er en stor fordel at rullesystemet er låst når det heises, eller skal tas ned og ikke minst hvis seilet skal stå klart til bruk.

Størrelse:

FX+ 1500 for seilareal opp til 20m2 (safe working load 1500kg)

FX+2500 for seilareal opp til 30m2 (safe working load 2500kg)

FX+4500 / FXT 4500 for seilareal opp til 50m2 (safe working load 4500kg)

FX+7000 / FXT 7000 for seilareal opp til 70m2 (safe working load 7000kg)

Feste i dekk:

Båter er forskjellige, men det er generelt viktig at feste mot dekk er solid. Vi liker å overdimensjonere feste mot dekk for å være sikre på at det ikke på at det ikke blir det svakeste punktet. I motsetning til kutterstag i wire, trengs det ikke eget feste for seilet, da det er festet til rullesystemet.

 

Vi anbefaler Wichard folding padeye med safe working load tilsvarende rullesystemet for feste i dekk.

Feste i masten:

Feste i masten bør være i nærheten av overvant eller mellomvant for å sikre sideveis stabilitet i masten der seilet er festet. For å kunne stramme staget og seilet nok må det monteres 2:1 utveksling på fallet, både for å stramme nok, men også for å minske lasten på fallboksen i masten.

 

Det finnes flere gode fester i masten for enden av fallet, vi bruker ofte Seldens O-fitting, da den er lett å koble på og fra i tillegg til at den kan brukes til wire, dersom man senere ønsker å gå over til permanent rullesystem.

Fallet:

Fallet må ha 2:1 utveksling for å kunne stramme systemet nok. I toppen av rullesystemet må det derfor monteres en blokk eller 2:1 sjakkel. For å få minst mulig friksjon i blokk eller sjakkel er det en fordel at fallet strippes. Fallet bør også ha god kvalitet, som Dyneema SK78 eller bedre.

Rekkestøtte blokker.

For endeløs line finnes det forskjellige løsninger for føring av tauet. Facnor leverer dobbelt ledeøye som festes til rekkestøtten med borrelås, som er en god løsning. Harken har en nett løsning der ledebøylene står permanent montert i rekkestøtten, mens tauet enkelt tas ut og inn.

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping
0