Logo Southern Cross Spars

Riktig lanterneføring for seilbåter

RT21866

Det finnes internasjonale regler for hvilke lanterner som skal føres, og når de skal føres. Reglene varierer ut ifra om du seiler eller går for motor, ligger for anker samt båtstørrelse. For oss seilere kan man fort bli forvirret ved bruk av ordet topplanterne, som er korrekt ord for motorlanterne, og står som regel midt på masten. Unntaket er mindre båter som bruker ankerlanterne som motorlanterne, og dermed får topplanternen i toppen av masten.

 

Lanterner skal være tent fra Solnedgang til soloppgang.

Om det er tåke, regn, snø eller andre forhold som forhindrer sikten skal lanterner være tent. Det kan være midt på dagen om forholdene tilsier det.

Båter for seil under 65 fot

Seilbåter for seil trenger bare sidelanterner og akterlanterne. Det er lov til å kombinere alt i en lykt i toppen av masten. Det går også å ha en kombinert sidelanterne foran og en akterlanterne akter.

Det som skal være synlig er dermed en rød på babord side, grønn på styrbord side og hvit akter.

Tricolor i toppen skal ikke brukes sammen med rød, grønn og hvit på dekk, da dette vil gi feil informasjon om båten din.

Mange velger å bruke tricolor i toppen istedenfor lysene på dekk, da dette sannsynligvis vil gjøre deg mer synlig, spesielt hvis båten seiler i høy sjø.

TRT20978

Båt for motor under 22 fot

Om båten er under 7 meter lang og har en maksfart under 7 knop trenger du kun en uavbrutt 360 grader lysvinkel hvit topp lanterne. Selv om reglene ikke tilsier det, er det anbefalt med sidelanterner for ekstra synlighet. Kravet til lysstyrke er 2 nautiske mil.

Båt for motor mellom 22 og 40 fot

For båter mellom 7 og 12 meter holder det med en uavbrutt 360 grader lysvinkel hvit topp lanterne og sidelanterner. Sidelanternene kan også være sammenslått i en lanterne. Sidelanternene skal lyse rett fremover og ha en lysvinkel på 112,5 grader til siden, eller i kombinert lykt vil den ha 225 grader total lysvinkel. 

Sidelanternene skal lyse 1 nautisk mil, topplanternen skal lyse 2 nautiske mil.

 

Båt for motor over 40 fot

Båter mellom 12 og 50 meter skal ha adskilte sidelanterner og separat topp og akter lanterner som ikke kan forveksles. Det vil si at du ikke lengre kan bruke en rundt lysende hvit lanterne for motor. Topplanternen skal lyse rett fremover med 225 grader lysvinkel, og akterlanternen skal lyse rett bakover med 135 grader lysvinkel.

Sidelanternene skal lyse 2 nautiske mil, topplanternen skal lyse 3 nautiske mil. (opp til 65 fot (20 meter))

Båt for anker

Det skal være tent en uavbrutt 360 grader lysvinkel hvit
lanterne når båten er ankret opp. 

Kravet til lysstyrke er at den skal lyse 2 nautiske mil

Ting å tenke på ved kjøp av lanterner

Billige LED lanterner påvirker og forstyrrer ofte VHF og AIS signaler. Våre lanterner påvirker ikke denne typen signaler og har egen godkjenning for bruk. 

Lanternen bør være vanntett. IP grad forteller i hvilken grad produktet er vanntett, Mantuagua lanterner er støpt i epoxy og har IP grad 67 som er godkjent som vanntett.

Kobling av ledning bør gjøres inne i lanternen, eller være ferdig utført fra produsent. Mange lanterner krever utvendig kobling av ledning, som vil være utsatt for vanninntrengning, eller ryke av andre årsaker. Mantagua lanterner leveres enten med lang nok ledning for de aller fleste master, eller klart for kobling inne i lanternen.

De fleste master krever at du har brakett mellom mast og lanterne. Sørg for at braketten har riktig vinkel dersom det er behov for brakett. Mange av våre lanterner har ikke behov for ekstra brakett, som gjør monteringen enklere og rimeligere.

Disse lanternene anbefaler vi for montering i mast på båter over 40 fot (12 meter)

Shopping cart0
Du har ikke bestilt noe ennå!
Continue shopping
0